Prietenie... in afaceri?

Auzim cu regularitate si experimentam de-a lungul timpului situatii precum "reala prietenie e mai presus de interese de orice fel " si opusul : "frate, frate, dar branza e pe bani"...Selectam sa aplicam unul sau altul din aceste principii, in functie de cum il apreciem pe celalalt ca pare a fi . Evident ca uneori ne inselam in aprecieri, si ne intrebam unde si cum trebuie sa ne protejam de pierderea unor foloase cuvenite si legitime, dar cel mai important de a ne proteja de pierderea unor prieteni. Nimeni nu e atotstiutor si nu cred ca ne dorim asta, insa pentru o non necesara selectie artificiala a celor care ne sunt sau nu prieteni, cred ca delimitarea clara si categorica incipienta intre prietenie si afaceri, ne scuteste de pierderi, si ne simplifica alegerile.
Concluzia mea, dupa o serie de experiente este ca : afaceriile pot lega prietenii reale, pe cand prieteniile se pot deteriora si apoi stinge datorita afaceriilor...De ce? Poate pentru ca odata stabilita limita mercantila, interesul protejat si comportamentul pragmatic dezvaluit, cunoasterea celuilalt este mai usor detectabila...si asta si pentru ca "pentru a cunoaste cu adevarat o persoana trebuie sa o poti observa in situatii critice".
Datorita afacerii, am castigat una din cele mai frumoase si trainice prietenii, dar am si pierdut multi prieteni, dupa ce afacerile au intervenit intre noi...M-am intrebat multa vreme, unde si daca gresesc...si raspunsul a venit implacabil: Da, gresesti! Niciodata nu-ti tratezi partenerul de afaceri ca pe un prieten: una-i una, alta-i alta! Mi-am invatat lectia asta acum mult timp, chiar daca ramasitele unei prietenii de mult apuse...s-au risipit de curand, cu dezgustul unei final stiut: pentru multi nu exista prietenii, ci doar interese, si cel care ii considera o clipa prieteni, pierd dublu!
Vrei, nu vrei, iti place, nu-ti place: ai obligatia de a stabili limite intre prietenie si afacere sau sa le excluzi, pentru a te proteja!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comentarii:

dmd. spunea...

Offf,viata se invata,din pacate si pe propria piele,sentimente,....Pareri de rau vor fi mereu,cum momente placute vor fi,......Soapta sau vocea hotarata a intelepciunii,ma incanta.Mi-a plcut.Sa fii iubita mereu.

DMC spunea...

Singurul mod de a imbunatati maine, este sa stii ce ai gresit ieri, azi...:)

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

DMC spunea...

Buna Vlad, iti multumesc in numele meu si al prietenilor mei pentru aprecierile facute blog-ului noastru :).

Maria spunea...

Foarte bun blog-ul :)

DMC spunea...

Multumim:)

Masaj erotic Constanta spunea...

Asa este, blogul arata foarte bine :) In ceea ce priveste subiectul articolului tau, asa este, partenerii de afaceri sunt parteneri de afaceri, chiar daca uneori, datorita faptului ca esti nevoit sa te intalnesti cu ei si in afara orelor de lucru, relatia se poate confunda cu prietenia.

scule si unelte spunea...

Asta e important, sa tii cat mai mult relatia de prietenie la orice ora, nu se stie niciodata ce se iveste

DMC spunea...

Dragii mei, dupa ce am publicat acest post, viata mi-a dat o lectie...care v-o impartasesc: din pacate: afacerea e afacere; prietenia e prietenie; N-AI VOIE SA LE AMESTECI; pentru ca le vei pierde pe amandoua. Parerea mea de rau a fost legata de faptul ca o prietenie construita in ani nu a contat nicio secunda atunci cand iesirea "triumfala" din afacere s-a facut intempestiv si coleric. Lectia mi-am insusit-o, si va sfatuiesc si pe voi sa fiti atenti: vreti sa va pastrati prietenii, nu-i bagati in afacerea voastra; sau aveti colaboratori in business nu treceti pragul unei relatii cordiale la birou.:)