Itinerarii "cu tematica" prin tara: Targu-Mures(I)

Spuneam acum ceva timp ca se pare ca mi-am propus sa vizitez toata tara asta, zonal, in periplurile mele profesionale, si iata ca a venit si randul Ardealului: Sfantu Gheorghe, Alba Iulia si acum, Targu Mures.

Pot spune cu mana pe inima ca o "poveste" arhicunoscuta  e cazuta deja in desuetudine: In Targu Mures nu se vorbeste doar ungureste; nu se uita nimeni urat la tine ca le vorbesti in limba romana; oamenii sunt draguti si serviabili...Ba mai mult, in incercarea mea de a pronuta denumirea unei strazi cu nume maghiar, am remarcat nervozitatea soferului de taxi, roman ce-i drept, ce-mi spunea rastit: "No, nu e nevoie sa repetati, ca eu is roman"...:))

Pensiunea "Helvetia" , pe care am ales-o ca gazda a destinatiei mele, este situata in zona centrala a orasului, vis-a-vis de Politia orasului Tirgu Mures(hihihihihihihi, am cautat-o mult, se pare) si foarte aproape de Tribunalul Mures, la circa 100 de metri, din spusele gazdei intelegand ca deseori avocatii din alte orase se cazeaza acolo. Foarte dragut loc, oameni extrem de primitori, insa cu greu gasesti ceva de mancare, dupa 10 seara...:(




Tribunalul Mures nu e una din cladirile impozante ale orasului, dar alura sa ponderoasa imprima macar greutatea disputelor ce se poarta in spatele usilor sale. Din fericire, putini oameni par sa se judece pe aceste meleaguri, discrepanta fiind orice comparatie cu forfota din instantele din Bucuresti, acolo unde avocati, justitiabili, grefieri, judecatori si jandarmi sunt intr-o continua agitatie. Respectul intre profesionisti ai dreptului este o obisnuinta, niciun judecator si niciun avocat nu par sa-si dispute suprematia, existand condescendenta de o parte si de alta. Nu am sa neg ca aparitia unui avocat din Bucuresti nu isca ceva rumoare prin  randurile obisnuitilor salilor de judecata, dar nimic nu este deranjant si nici partinitor.

Intr-o goana matinala in vederea platii unei taxe de timbru ( apropo, se poate achita la 50 de metri de Tribunal, pe str. Bolyai nr.3), am trecut razant si pe langa alte edificii, Liceul "Bolyai", Primaria orasului Targu Mures, pierzand din fata ochilor multe altele , dar cu promisiunea facuta mie, ca peste doua luni, cand revin, sa pot parcurge cateva strazi macar din centrul acestui frumos orasel transilvanean.



Ca si prima impresie, oamenii sunt mult mai calmi; mai atenti la ceea ce este important in viata lor; mai patrunsi de sentimentul apartenentei lor, dincolo de cuvinte spuse la nervi, atunci cand vine vorba de familie; mai constienti de avantajele unui discurs teoretic, argumentat,  fie el si contrar lor, dincolo de o realitate faptica, de care se agata disperati, in imposibilitate de a demonstra ca au dreptate... Orgoliile inflamate pot deveni un generator al timpului pierdut, al banilor risipiti si, in final, a unei dreptati amar gustata de cel care va si castiga, pierzand in acelasi timp, un nepot, o matusa, un unchi, etc....  Acest ultim aspect excede profesiei mele,  fiind doar in postura de a asculta si de a privi din toate unghiurile,  pentru a gasi cea mai buna aparare a celui pe care il reprezint... Disputele morale nu se transeaza in instanta, ci in sufletele fiecaruia dintre participanti sau nu, dar in mod clar sunt cele care declanseaza cele mai multe diferende...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comentarii:

dmd. spunea...

Placut si interesant.

George Colang spunea...

moralitatea este de multe ori pur subiectiva.