Racisi, piftiuta mea....:)))

Asa sunau vorbele unei bunicute extrem de simpatice, in toiul unei ierni la fel de geroase, ca si cea de acum...Batranica isi tinea de mana nepotica ce stranuta cu naduf....cu greu mentinandu-se dreapta de atata stranutat...Eu si sora mea, in spatele lor, am izbucnit intr-un ras molipsitor, instantaneu...nevenindu-ne sa credem cat de haios a sunat..."racisi, piftiuta mea"....:)))

Si cum iarna copilariei noastre pare a se fi intors, cu temperaturi sub 10 grade, iata-ma si pe mine, la un colt, de a-mi spune in gand....racisi...:)) Nu ma imbrac gros, niciodata, ce-i drept, dar suportabilitatea la frig este crescuta....E simplu, m-am nascut iarna si m-am calit in timp, auzind si acum , undeva indepartat, vocea grava a tatalui meu:...."Hei, ce atatea haine? !La -20 de grade, ce mai pui pe tine"....si mare dreptate a avut :)))...Nu racesc defel, decat odata la 3 -4 ani, dar, atunci, strasnic....si cum nu am mai patit-o demult, azi, pare ca am vrut sa-mi depasesc limita de frig....M-am decis sa-mi dezapezesc masina....care era un mic munte de zapada....intai cu manusile, apoi cu o lopetica, lasata cu grija in masina, apoi cu un faras imprumutat de o doamna dragutza, careia i s-a facut mila de mine, vazandu-ma ca pe un omuletz de zapada :))) Nu exagerez aveam zapada din cap pana-n picioare....:)))

Cand am intrat in casa, imi venea sa plang ....de cat de tare ma dureau mainile;....bocna eram:))) N-au trecut mai mult de 10 minute...si dragutza "raceala" deja imi dadea tarcoale...doar doar....ma agatza si ea un pic, ca, deh, am tot ocolit-o....M-am inarmat cu un ceai si un paracetamol...si mi-am spus...ehehehe, ai sa vezi cum ma vei rata si de data asta...:))))

O baie fierbinte si un nou ceai...o va speria sigur, nu de alta, dar noi doua nu suntem prietene deloc:)))...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Itinerarii "cu tematica" prin tara: Targu-Mures(I)

Spuneam acum ceva timp ca se pare ca mi-am propus sa vizitez toata tara asta, zonal, in periplurile mele profesionale, si iata ca a venit si randul Ardealului: Sfantu Gheorghe, Alba Iulia si acum, Targu Mures.

Pot spune cu mana pe inima ca o "poveste" arhicunoscuta  e cazuta deja in desuetudine: In Targu Mures nu se vorbeste doar ungureste; nu se uita nimeni urat la tine ca le vorbesti in limba romana; oamenii sunt draguti si serviabili...Ba mai mult, in incercarea mea de a pronuta denumirea unei strazi cu nume maghiar, am remarcat nervozitatea soferului de taxi, roman ce-i drept, ce-mi spunea rastit: "No, nu e nevoie sa repetati, ca eu is roman"...:))

Pensiunea "Helvetia" , pe care am ales-o ca gazda a destinatiei mele, este situata in zona centrala a orasului, vis-a-vis de Politia orasului Tirgu Mures(hihihihihihihi, am cautat-o mult, se pare) si foarte aproape de Tribunalul Mures, la circa 100 de metri, din spusele gazdei intelegand ca deseori avocatii din alte orase se cazeaza acolo. Foarte dragut loc, oameni extrem de primitori, insa cu greu gasesti ceva de mancare, dupa 10 seara...:(




Tribunalul Mures nu e una din cladirile impozante ale orasului, dar alura sa ponderoasa imprima macar greutatea disputelor ce se poarta in spatele usilor sale. Din fericire, putini oameni par sa se judece pe aceste meleaguri, discrepanta fiind orice comparatie cu forfota din instantele din Bucuresti, acolo unde avocati, justitiabili, grefieri, judecatori si jandarmi sunt intr-o continua agitatie. Respectul intre profesionisti ai dreptului este o obisnuinta, niciun judecator si niciun avocat nu par sa-si dispute suprematia, existand condescendenta de o parte si de alta. Nu am sa neg ca aparitia unui avocat din Bucuresti nu isca ceva rumoare prin  randurile obisnuitilor salilor de judecata, dar nimic nu este deranjant si nici partinitor.

Intr-o goana matinala in vederea platii unei taxe de timbru ( apropo, se poate achita la 50 de metri de Tribunal, pe str. Bolyai nr.3), am trecut razant si pe langa alte edificii, Liceul "Bolyai", Primaria orasului Targu Mures, pierzand din fata ochilor multe altele , dar cu promisiunea facuta mie, ca peste doua luni, cand revin, sa pot parcurge cateva strazi macar din centrul acestui frumos orasel transilvanean.



Ca si prima impresie, oamenii sunt mult mai calmi; mai atenti la ceea ce este important in viata lor; mai patrunsi de sentimentul apartenentei lor, dincolo de cuvinte spuse la nervi, atunci cand vine vorba de familie; mai constienti de avantajele unui discurs teoretic, argumentat,  fie el si contrar lor, dincolo de o realitate faptica, de care se agata disperati, in imposibilitate de a demonstra ca au dreptate... Orgoliile inflamate pot deveni un generator al timpului pierdut, al banilor risipiti si, in final, a unei dreptati amar gustata de cel care va si castiga, pierzand in acelasi timp, un nepot, o matusa, un unchi, etc....  Acest ultim aspect excede profesiei mele,  fiind doar in postura de a asculta si de a privi din toate unghiurile,  pentru a gasi cea mai buna aparare a celui pe care il reprezint... Disputele morale nu se transeaza in instanta, ci in sufletele fiecaruia dintre participanti sau nu, dar in mod clar sunt cele care declanseaza cele mai multe diferende...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Despre reguli nescrise

Nu pot sa spun ca am avut un inceput de an tocmai frumos, dar am fost destul de linistita si pasnica, ba chiar am ales sa petrec si Revelionul mult mai calm decat in alti ani, intr-un loc unde ma simt ca acasa.

Vestile rele au inceput sa curga inca de duminica, a fost asa si luni, dar pana una alta am preferat sa-mi mentin linistea cu care am intrat in noul an, zica-se ca asa e bine.

Totusi, acest post nu este despre noul an sau vechiul an, ci despre prieteni, bun simt si asa-zisele „reguli nescrise” care exista, cel putin din punctul meu de vedere, in mai toate aspectele vietii.

Marea mea dezamagire vine din faptul ca, se pare, anumiti oameni nu cunosc anumite limite acceptate in relatiile de familie, amicitie, prietenie. Nu pot sa cred ca oameni pe care ii stiu de mai bine de 8 ani de zile ar putea avea anumite reactii, nu pot sa cred ca bunul simt nu este peste tot la purtator si nu pot sa cred, totusi, ca la 23-24 de ani, nu ai habar despre lucruri care se fac si care nu se fac. O sa vina multi sa-mi spuna ca asta e viata, ca traim intr-o jungla si tot asa; sunt de acord, dar nu referitor la prietenii mei. Dar s-ar putea spune ca tocmai m-am razgandit.

Haideti sa va spun eu ce anume nu se face, din punctul meu de vedere si, de ce nu, din punct de vedere al principiilor mele (tind sa sper ca nu numai ale mele). Luam un grup de prieteni de 12 persoane, dintre care doi au fost impreuna aproximativ 8 ani de zile, care la un moment dat se despart. Si cum nu s-ar pune problema ca vreunul din cei doi sa ramana singuri, evident ca se trece la partea in care cei doi ajung la un moment dat, voluntar sau involuntar, sa cunoasca pe altcineva si sa inceapa o noua relatie. Perfect normal si uman. Dar cand unul sau doi din cei 12 prieteni, aduc pe o alta persoana (o ea) ca sa-l cupleze pe el, cel care a fost in relatia de 8 ani, iar fosta lui o stie pe respectiva, aceasta fiind prietena uneia din cei 12... eh atunci... mie una nu mi se mai pare atat de normal. Da, devine normal in momentul in care el si-ar gasi o ea oriunde pe lumea asta sau prin intermediul oricui, dar pe care ea, fosta lui, sa nu o stie. Ca o va cunoaste din momentul in care cei doi vor forma un cuplu, este cu totul si cu totul a-l-t-c-e-v-a.

Cred ca exista respect pe lumea asta, exista si la animale, ce sa mai zic de oameni, ar trebui sa fie nelipsit. Cred ca exista respect si fata de tipurile de relatii care se formeaza intre cei umani, ca noi (mi-a venit in minte „Human” de la The Killers), cred ca exista respect pentru o relatie de prietenie, pentru o relatie de iubire si lista poate continua. Si pornind de la acest respect, care, stiu, ma repet, ar trebui sa existe, de-aici si acele „reguli nescrise” si acele lucruri care se fac sau nu se fac. In situatia data, cu el si ea despartiti si buna „prietena” samariteana care o aduce pe cealalta cu anumite scopuri, eu consider ca intram in categoria lucrurilor care nu se fac. Si asta pentru ca, una la mana, exista un grup de prieteni in care el si ea sunt prezenti; a doua la mana, pentru ca respectiva nu este o necunoscuta, luata de pe strada sau agatata de el prin vreun club, sau macar de-ar fi prietena unuia din cercul celor 12, dar pe care ea, cea care a fost in relatia de 8 ani, sa nu o cunoasca; a treia la mana, se cunoaste prea bine relatia celor doi si consider ca de la o anumita varsta fiecare isi poate gasi jumatatea pe cont propriu; a patra la mana, nu ne jucam pe preferinte, adica da, e ok sa-l combinam pe el. Sper ca m-am facut inteleasa si s-a retinut faptul ca la mine lipsa de respect si de bun simt reies din atitudinea bunei „prietene” care nu tine cont de nici unul din aspectele enumerate mai sus (sorry, Mel, dupa cum ti-am mai spus, refuz sa scriu „nici un”, „nici o” legat).

Ar mai fi totusi anumite aspecte de notat. Ea, cea din relatia de 8 ani, nu are o parere prea buna despre buna „prietena” samariteana, pentru ca, vedeti voi, ea are nas la oameni si are un instinct care de obicei nu o insala. Asadar, neavand o parere prea buna, este destul de indiferenta cu samariteana, ca sa nu dea nastere la discutii. Dar samariteana este iubita unui bun prieten de-al celei din relatia de 8 ani, asa ca ultima se indura si spune „ok, fie, hai sa ne imprietenim, ca poate cine stie, m-am inselat eu”. Incep sa iasa, sa vorbeasca, toate bune si frumoase, pana in momentul respectiv, cand aude despre ce face samariteana si se hotaraste sa spuna stop si sa atraga atentia asupra celor intamplate. Sa incep acum sa va povestesc cum samariteana incepe si face pe nevinovata? Nu cred ca are vreun sens si, sincer, orice om normal s-ar astepta la asta. Sau poate ca un om normal s-ar fi asteptat la putina sinceritate, un moment de franchete, macar asa, de final. Imi pare rau, n-am avut ocazia sa declar in mod oficial, dar nu, nu cred in nevinovatia ei.

Si acum vin si adaug faptul ca mai multi si cei mai importanti dintre cei 12 au vazut totul ca pe o intamplare absolut normala, chiar si la prezentarea unor situatii ipotetice, in care ei ar fi fost personajele in locul celei din relatia de 8 ani, la ei este totul normal, ba mai mult, intra in categoria lucrurilor care se fac si nu in categoria celor care nu se fac. Iata si momentul ridicarii multor semne de intrebare, evident, tot din partea celei din relatia de 8 ani si taiatul unor, la acest moment, asa-zisi prieteni.

Cu siguranta lumea nu va saraci din cauza taiatului acestor prieteni si cu siguranta, ca ironie a sortii, sunt, in continuare, oameni care mor de foame sau de sete, animale care mor in chinuri, copii care se nasc, oameni care se iubesc si se casatoresc, cutremure, inundatii, boli si leacuri. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si oricum viata isi urmeaza cursul firesc... Doar ca putina durere si dezamagire tot exista pe undeva si pentru cea din relatia de 8 ani, chit ca nu era cel mai grav lucru care i se putea intampla, ba mai mult, a avut parte de evenimente mult mai marcante.

Sa va mai spun ce nu se face, din punctul meu de vedere: nu o inseli pe iubita ta atunci cand este gravida si ii spui sa pastreze copilul, nu te muti impreuna cu iubita pentru ca mai apoi sa petreci mai mult timp prin alte parti si apoi sa te vaiti ani de zile ca nu o sa mai iubesti niciodata, nu te razbuni pe cel pe care la un moment dat l-ai iubit, nu-l parasesti pe cel care te-a parasit initial din prea multa frica si apoi vii tu sa arati ca esti mai „barbat/a” si parasesti, nu te apuci sa spui unui prieten ca nu o sa se descurce, fara argumente si apoi sa-i arunci in fata „ti-am zis eu”, nu poti sa te apuci sa vorbesti cu o fata care ti-e prietena mai urat decat baietasii de cartier, mai mult decat vulgar... si lista poate continua...

Si totusi, pe lumea asta, mai exista si Urma (stiu ca pentru voi nu exista nici un fel de legatura cu ce am scris mai sus, dar, credeti-ma, la momentul in care s-au petrecut mare parte din evenimente, a existat si Urma, undeva pe fundal), care, pentru mine, inseamna iubire adevarata. Si ii admiri pe cei de la Urma, si ii iubesti, pentru ca sunt langa tine in orice clipa si pentru ca muzica lor merge in orice moment al zilei si al vietii. Si cel mai mult ii iubesti, pentru ca stiu sa fie oameni, din categoria celor care respecta si cu bun simt. Si iti mai insenineaza ziua. Si te fac sa vrei si mai apoi sa-ti traiesti viata FARA COMPROMISURI.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Child's smile...

Cred ca am tras un sertaras din coltul indepartat al copilariei ... si m-am lasat tintuita in amintirea clipelor, cand singurele dimineti cand ne trezeam fericite, era atunci cand trebuia sa mergem la cinema "Doina" sa ne luam portia saptamanala de desene animate la cinematograf, dar nu oricare, ci unele spectaculoase, cum numai Walt Disney a stiut sa fascineze copilariile noastre...

"Pisicile aristocrate" au deschis pleiada, urmand : "Doamna si vagabondul", "101 dalmatieni", "Parisul Vesel"( la tv.ce-i drept...cu pisicutza aceea care lua foc de la coada si exploda... pentru a-si revendica trofeul: micul moussie:))), "Bambi", "Pinocchio"...

Copilul, care-si asteapta cadourile de ziua lui, cele de sub brad si cele aduse de iepuras...poate sa creasca, dar tot se va pierde in clipele de basm oferite de "Regele Leu",  "Mica sirena", "Cartea Junglei", "Frumoasa si bestia"... Cu timpul, rade si e fericit sa se cufunde in umorul de limbaj, de gestica si de context din "Ice Age" sau satira din "Ferma Animalelor"... continuand sa-si astepte urmatoarele fiinte animate, care sa-l atraga in mrejele basmelor ...

Ce bine e sa (re)devii copil :) :) :)....yuhuhuhuhuhu:)))))))))


 








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Luni...

It's a new year, it's a new day...I'm feeling good! :)

Luni, e ziua pe care intotdeuana am iubit-o, spre nedumerirea prietenilor mei, care s-au uitat la mine ciudat....E luni, e o noua zi de munca...cum sa te bucuri ? rasarea pe buzele lor o iminenta intrebare...

Lunea marcheaza un nou inceput, si asta cred ca ma inveseleste la fiecare inceput de saptamana...Azi, a insemnat "back in business" mai hotarat si mai asteptat ca altadata...Spuneam la sfarsitul anului trecut ca motivatiile au renascut, dupa un an in care pareau adormite in strafundul mintii mele....

Tot, luni, mi s-a reamintit ca prietenia fata de una din persoanele dragi mie poate trece peste orice greseala, fara nicio ezitare, regret...ba mai mult, cu ochii mintii atent deschisi catre propriile greseli, lasate in ceata trecutului nu foarte indepartat...Suntem oameni, mai si gresim, dar atata vreme cat nu o facem intentionat si exista pareri de rau...sunt doar scapari menite, in timp, sa ne invete ca viata este extrem de complicata....si fara sa intervenim noi capital...Asa e ea...

Luni, mi s-a reamintit ca unii din noi ranesc fara putinta, asa cum se ranesc fara dorinta....

E totusi luni, o zi draga mie, si pentru noi toti, momentul unui nou inceput...mai bun....:) Un inceput de an, un inceput de saptamana....un nou inceput...in vietile noastre...Capul sus, inima deschisa...si minte sclipitoare!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS