"Flash Forward" si "Cantec de gheata si foc"

Prima recomandare se refera la un serial american nou, promovat de ABC, "Flash Forward", ce  prezinta o situatie ipotetica : lumea, pentru un interval de 2 minute si 17 secunde, poate sa-si vizualizeze viitorul, cu singura exceptie a celor care in lipsa unui astfel de "flash", aparent, sunt destinati sa moara. Sunt dispute care se dezvolta pe parcursul celor 10 episoade difuzate, pana acum : "Soarta nu poate fi schimbata: you can run, you can hide, but you can't avoid the fate!" pentru a evolua  la ipoteza " The future can be changed".
Este prezentat ca fiind un serial din seria SF, insa pana acum, nu pare a fi decat un serial de actiune cu o excelenta tema de dezbatere:  cum ar fi sa ne stim viitorul? ne-ar face mai buni sau mai rai? ce presiune psihica ar presupune asta?
Celalalt aspect disputat si anume: "Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus" si/sau "Destinul ni-l putem face singuri" ramane o dilema, pe care nu cred ca serialul isi propune sa o elucideze, ci doar sa o scoata in evidenta, pentru a ne arata, de la caz la caz, partea monedei, pe care vrem sa o alegem : cap sau pajura.Si eu, ca si multi altii, am analizat argumentele in favoarea acestor doua teorii mai sus-mentionate, si tind sa inclin in favoarea celei de-a doua: oricat de imposibil ar parea, cred ca avem obligatia de a lupta cu ceea ce pare a ne fi destinat, daca nu este si ceea ce ne dorim...Intotdeauna am apreciat ca a-ti cunoaste viitorul lipseste de importanta viata insasi, de aceea nu i-am inteles niciodata pe cei care au apelat la  vrajitori; ghicitori, energeticieni, etc.  eliminad din aceasta discutie un aspect subsidiar si important: stigmatul inselatoriei, care ii apasa pe marea majoritate din cei care pretind ca stiu ce va urma.

Curiozitatea dezbaterii ipotezei unui  "flash forward" ma incita in continuare sa urmaresc acest serial, fara a diminua intriga si ritmul alert, specific filmelor americane.
Enjoy the movie!



Ce-a dea doua recomandare se refera la o serie de carti subsumate seriei fantasy "Cantec de gheata si foc" a lui George R.R. Martin, ce ne prezinta povestea a doua familii de vita nobila ce-si disputa puterea, Stark si Lannister, insa reflectia unui ipotetic roman istoric este trecuta, excelent, in plan secundar, de intriga creata in jurul tuturor personajelor, ce isi manifesta pe rand intaietatea, fara a putea categorisi intre personaje principale si secundare sau a transa intre bine si rau; surprinzand prin uciderea personajului central si prin smulgerea admiratiei cititorului fata de  inteligenta si  minima moralitate a unuia din personajele negative. Succesiunea de planuri iti acapareaza atentia pe parcursul derularii actiunii, totul in umbra unui mister legat de fiinte fantastice, ce par sa ameninte existenta cele doua clanuri si a sustinatorilor lor, orbiti de o putere iluzorie, uitand ca adevarata amenintare vine din partea taramului inghetat si a fiintelor ce-l stapanesc.
Seria fantasy "Cantec de Gheata si Foc"a lui George R.R. Martin se bucura, pana la acest moment, de traducere in limba romana., in parte : Urzeala tronurilor( 2vol.); Inclestarea regilor(2 vol.) si “Iureşul săbiilor"(3 vol.), urmand sa mai apara si alte volume.
Considerata o capodopera a genului fantasy(SF) , " Cantec de gheata si foc" a lui George R.R. Martin isi disputa intaietate in aceasta materie, aprecierile criticilor lasand sa se inteleaga ca depaseste succesul  trilogiei "Stăpânul inelelor" a lui J.R.R. Tolkien. Ce se stie, la acest moment, este faptul ca autorul nu si-a finalizat opera, scriind si azi la aceasta, iar drepturile privind ecranizarea acesteia au fost deja vandute!
Pana la ecranizare, va recomad sa cititi cartea, care sigur va va acapara interesul si va va stimula imaginatia!
Enjoy the book!




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii: