Back...cu ZAMBET :)

Am lipsit ceva timp, si vorba lui Foka mai bine ca n-ai scris nimic in perioada asta, ca, doamne fereste, isi mai taia vreunul venele....:))...Sunt perioade in care ai impresia ca toate corabiile ti se ineaca, usor, usor....Dar n-am sa scriu despre asta, ca tocmai am fost avertizata...;) Ideea e ca in astfel de momente nu ai chef pur si simplu de nimic; simti ca ceea ce ai putea exprima nu ajuta pe nimeni, din contra intristeaza...N-avem nevoie de problemele noastre, dapa-i de ale celorlalti...asa ca m-am decis sa las totul deoparte...si sa zambesc, asa cum o fac de fiecare data, cand ma satur de greutatea acumulata....Functioneaza...aproape mereu; ce-i drept uneori...impulsul launtric de "mai bine" intarzie...Dar, cum folclorul imi reaminteste ca "nimic nu ti se da, din ceea ce nu poti duce", imi spun in sinea mea "Zoe, fii barbata!"...si decid ca si azi ....ca voi avea o zi frumoasa...!

Am remarcat ca simt permanent nevoia sa zambesc, sa rad, sa ma bucur de cele mai mici lucruri, sa am impreajma prieteni adevarati, care nu ma ridica pe un piedestal si nu ma coboara dupa cateva secunde, pentru o presupusa si inexistenta greseala; prieteni fata de care pot sa ma exprim fara teama de a-i deranja ca le spun sau ca fac si bune si rele; sa imi iubesc parintii; sa-mi astern un sarut pe fruntea brazdata de ani a bunicii; sa simt cum soarele imi lumineaza fatza; sa gresesc pentru a invata ceva din acea greseala; sa ma simt deasupra tuturor grijilor, supararilor, problemelor...mele si ale altora....

Imi place viata asa cum e ea, chiar daca pretentiile mele sunt mult mai inalte....Puterea de a o face mai buna, mai plina si mai intensa nu sta decat in mine, asa ca eu cu mine suntem intr-o continua disputa doar pentru a putea merge mai departe...trecutul ramanand in urma, prezentul si viitorul fiind singurele mele provocari...

Iubesc : profunzimea rosului sangeriu si misterul negrului absolut; aroma unei tigari bune; savoarea unui vin vechi; faldurile vaporoase ale unei rochii din satin; maiestria arcuirii unui toc inalt; stralucirea unei bijuterii vetuste; masculinitatea unui parfum; forta si regularitatea formelor unei masini; imbratisarea stransa a parintilor; increderea atitudinala a unui barbat; atingerea tremuranda a maini persoanei iubite; pasiunea sarutului care te poarta in sfera senzorialului intr-o miime de secunda; ochisorii galesi si umezi ai unui catelus; curiozitatea descoperirilor unor noi tari, orase, monumente, oameni, culturi; fascinatia ramasa dupa parcurgerea filelor unei carti; subtilitatea unui dialog; sinceritatea unui monolog; fericirea data de acordurile muzicale; nevoia continua de a dobora noi obstacole si de a ma redescoperi;  brainstorming-ul de dupa provocarea data de inteligenta celuilalt; naivitatea si profunzimea intrebarilor copiilor; vulnerabilitatea in fata unor emotii puternice, chiar daca aparent ea nu transpare; iubesc tot ceea ce ma inconjoara si imi bucura sufletul si-mi stimuleaza intelectul ....iubesc viata!

Va invit si pe voi, ca, din cand in cand, sa faceti un exercitiu din a va reaminti ce iubiti mai mult; ce va defineste si ce va face sa zambiti...si va asigur ca acea zi vi se va parea extrem de frumoasa...problemele si grijile ....risipindu-se...lasand sa va rasara pe fata UN ZAMBET!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gripa porcina ....isterie nationala?

Am promis unei bune prietene ca voi posta pe blog un caz, ce merita atentia noastra, intr-o perioada in care media si nu numai ne avertizeaza asupra unei posibile maladii, letale, atunci cand nu este tratata cu seriozitate...Vedem la televizor, auzim la radio, citim pe net....tot feluri de stiri legate de Gripa Porcina((H1N1)...
Nu incerc sa diminuez importanta informatiilor cu privire la aceasta maladie si nu mi-am propus sa fac o apologie a ceea ce inseamna aceasta, insa am sa remarc ca sunt cazuri cand ceea ce se doreste a fi preventie se transforma in isterie si haos, cu efecte la fel de grave ca si in cazul neluarii in seama a indicatiilor medicilor si a personalului de specialitate....


Iata care este mail-ul transmis de prietena mea:

"Am o prietena care de o saptamana sta la Spitalul "Matei Bals" cu baietelul ei de 6 luni, pe care, culmea l-au diagnosticat vineri cu "gripa noua". Acestui copil nu i s-a facut timp de o saptamana nici un tratament anume, doar anti-termicele pe care putea sa i le administreze si ea acasa. Mai mult, nu a fost izolata, desi era suspecta de aceasta gripa. Vineri, spre disperarea mamei, baietelul a fost diagnosticat cu aceasta "gripa electorala" sau "gripa anti faliment" cum spun eu si nimeni nu s-a mai uitat la ei doi, ba mai mult cei care imparteau acelasi salon cu ei, au stat pe coridoare jumatate de zi, pana a venit o asistenta sa-i mute pe cei doi intr-o rezerva si sa-i izoleze, cum zic ei. Este primul caz de gripa la un sugar de sase luni la noi in tara, cel putin asa am inteles de la ea.
Prietena mea e disperata pentru ca, in lipsa unui diagnostic clar si in cazul refuzului medicilor de a-i arata fisa medicala a copilului, acestia totusi o obliga sa-i dea "Tamiflu" (medicament cu care se trateaza virusul H1N1) copilului, un medicament care nu s-a mai administrat unui sugar de sase luni. In aceste conditii mama a refuzat tratamentul sub semnatura. De altfel,  copilul nu mai face febra, mananca bine, nu mai are nici un simptom de gripa normala, dar-mite de gripa porcina.
Sambata am vb cu ea la telefon si imi spunea ca au vrut sa-i administreze medicamente pentru gripa porcina copilului fata stirea ei, si s-a iscat intre ea si asistenta o adevarata lupta , prietena mea aruncand in WC medicamentele.
Azi dimineata m-a sunat si mi-a spus ca a intrat in tura alta asistenta, si a intrebat-o , daca e posibil asa ceva, unde anume a semnat ca nu vrea sa i se administreze  tratamentul celui mic.
Imi sparg creierii cum as putea sa o ajut, dar imi dau seama ca nu am nici o putere. Am trimis mail-uri la Antena 1 si B1TV,  in care le-am povestit cum ti-am povestit si tie, dar mai multe, nu stiu ce sa fac.
Adineauri am citit un mail referitor la o alta asa zisa posibila "maladie" cu care suntem intoxicati, si anume vaccinarea contra HPV, o alegere cel putin riscanta. Ma gandeam ca daca pui pe blog-ul tau opinia medicului, poate ar fi un pas sa nu-si mai bata astia joc de noi in halul asta.Nu suntem informati corect, ba mai mult suntem obligati sa le punem la dispozitie de bunavoie copii nostri , iar ei sa-i foloseasca drept cobai.
E dezgustator."


In cazul mai sus mentionat, deznodamantul a fost fericit intrucat  micutul este perfect sanatos, probabil avand o gripa obisnuita, copil scos de propria mama din spital pe raspunderea sa, luptandu-se cu un sistem isterizat care era in stare sa sacrifice sanatatea unui micut de sase luni ....


Ceea ce este suspect este faptul ca acei medici nu au permis mamei sa vada analizele micutului si diagnosticul de "gripa porcina" pe fisa medicala a acestuia, nici macar cand s-au externat!
Ceea ce sperie este faptul ca sunt unele cadre medicale care sunt dispuse sa sacrifice pe oricine dintr-o evidenta necompetenta!
Ceea ce devine terifiant este faptul ca o mama traieste cu credinta ca fiul ei putea fi vaccinat cu un medicament drept "cobai"!


Nu sustin ideea vreunei conspiratie mondiale, insa incerc sa atentionez asupra unei evidente isterii nationale legata la acest moment de virusul H1N1, cand nimeni nu se mai poate imbolnavi de o gripa banala fara sa fie tratat ca fiind cel putin suspect de "gripa porcina" si, in cazuri ca cel descris mai sus, sa fie si tratat cu medicamente periculoase in lipsa unui diagnostic clar. Excesul de zel si lipsa de profesionalism, intr-o isterie nationala,  cred ca si-au spus cuvantul in acest caz, evitand sa cred ca cineva a facut totul intentionat, si ca acest micut era doar "un cobai".


Mare Atentie: la cum sunteti diagnosticati si de cine; in situatii similare, cereti rezultatele analizelor, opinia mai multor medici si, nu in ultimul rand, sa tineti minte ca  nu va poate obliga nimeni  sa urmati un tratament medical daca nu doriti(Art. 13 din Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului, completata de Norma de aplicare din 7 aprilie 2004, elaborata de Ministerul Sanatatii).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Atractii...

Atractiile sunt ceea ce ne apropie unii de altii, ne leaga sau ne dezleaga, ne bucura si ne sperie ... dar cel mai important sunt imprevizibile...Predictibilitatea unei emotii, a unei intamplari, a ceea ce urmeaza sa traim, ne lasa posibilitatea sa ne anticipam gesturile, faptele, trairile si sa stim.......Cunoasterea este cu ceea ce ne mandrim,  luptam, aparam, castigam...dar ce se intampla cand toate astea nu ne ajuta? Rational, traim pentru a cunoaste cat mai mult si pentru a ne lasa amprenta existentei intr-un mod cat mai evident. Emotional, traim din ce in ce mai atenti, grijulii,  intr-un mod cat mai "safely"...uitand ce inseamna emotia pura, plina de candoare, pasiune, bucurie...din teama de a nu fi raniti....Jonglam cu emotiile noastre, zi de zi....Ce se intampla, insa cand ...neprevazutul iti releva ca tot ceea ce stii nu te ajuta cu nimic; ca tot ceea faci te tradeaza; ca si tu poti deveni pentru o clipa atat de neajutorat...incat sa iti simti vulnerabilitatea cum razbate din toti porii...


Atractiile pot sa se manifeste intr-o secunda ... printr-o privire, gest, vorba...sau printr-o sinestezie...Simptomatic ne simtim atrasi cu toata forta catre celalalt...parasind standarde, etichete, sabloane, principii si uneori chiar preferinte...Exista o lege a atractiei care ne descopera pe noi din noi si pe ceilalti din multime...Devenim ca doi magneti, care se atrag indiferent ce se interpune in calea lor....Este cel mai intens sentiment posibil...chiar daca dureaza, uneori, foarte putin...Chimia dintre cei doi este atat de puternica incat rupe orice bariera...devine atemporala....Senzationalitatea unei astfel de trairi il face pe celalalt sa devina universul tau, in jurul caruia ai dori sa gravitezi, dar care te tine captiv si de cele mai multe ori inert...suma trairilor paralizandu-te....intr-o venerare a clipelor de fericire maxima....care nu vrei sa se termine....Este extaz in forma cea mai pura....



Devine extrem de complicat, cand atractiile se mentin si devenim neputinciosi in dauna unor precepte sociale, ... atunci cand rationalul nu are forta sa se lupte cu ceea ce simti...Ce faci, dupa ce lupta cu tine crezi ca ai castigat-o....mintindu-te... si trecand peste ceea ce cerebral stii ca nu trebuie sa faci....E o interogatie permanenta....care-ti revine....: Cand te-ai mintit? Atunci cand ai ales ce e bine sa faci....sau cand ai ales ceea ce simti sa faci? Nimic din ceea ce traim nu se poate incadra categoric in alb sau negru...asa ca daca ai incercat ambele situatii si raspunsul nu-l gasesti....lasa ca ceea ce e mai puternic sa se manifeste....incercand macar sa rotunjesti colturile abrupte ce pot rani pe cei din afara...Nu exista reteta, nu exista leac...exista doar viata...asa cum e ea...Nu putem fi indestructibili, cum nu putem fi vulnerabili...absolut...Viata o traiesti asa cum e ea...nu neaparat cum ti-o faci sau cum iti este data...totul ajunge la un moment dat intr-un malaxor de simturi...si ceea ce rezulta...ne contureaza existenta....Daca din toate astea ...castigator iese rationalul, mare atentie, ca e doar o lupta castigata si nu razboiul, va veni vremea cand emotionalul isi va repurta propriile victorii...

Asta inseamna sa traiesti....pana la urma...sa gresesti si sa inveti din greseli....:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS